Att välja hundras

Ditt liv med hunden

Hur ser ditt liv ut idag och hur skulle en hund passa in i det? Är det någon viss punkt som är viktigare än andra, till exempel ”fallenhet för att jaga älg” eller ”måste orka hänga med på ett löppass i elljusspåret”?

Motion och annan aktivering

Alla hundar behöver motion och mental aktivering för att må bra och hålla sig hälsosamma, men exakt hur mycket det behöver av de här sakerna och på vilken nivå varierar rejält. En mops kan till exempel få sitt motionsbehov älghund1uppfyllt av lugna promenader i innerstan och fri lek och bus i hundparken, medan en siberian husky mår mycket bättre om den regelbundet får komma ut och springa av sig ordentligt.

För brukshundar ligger nyckeln i vad de en gång i tiden avlades fram för, och det är viktigt att tänka på att motion inte är den enda sorts aktivering en hund behöver. Till exempel kan retrievers – hundar som avlats för att leta upp och hämta hem fällda bytesdjur åt jägaren – utveckla psykiska problem om de inte får möjlighet att hämta och bära omkring saker i munnen. En retriever behöver dock inte bo hos en jägare för att må bra, så länge den får utlopp för dessa instinkter på andra vis. Man kan kasta boll med sin hund, låta den leta upp och bära hem pinnar när man under ute och går, och träna den att hämta vissa saker på kommando (tofflorna är en klassiker).

Det är viktigt att inte hemfalla åt önsketänkande när man väljer hundras. En hund kan absolut hjälpa till att aktivera en soffpotatis, men det är sällan en bra idé att skaffa en hund vars behov skiljer sig markant från hur ditt liv ser ut idag. Jag kommer förmodligen inte att förvandlas från kontorsnisse till friluftsälskande bonde med tusen får bara för att jag köper en border collie.

Följsamhet vs egensinnighet

Vill du ha en hund som är följsam och väldigt angelägen att göra som du säger, och som älskar att lära sig nya kommandon? Eller är du okej med att ta dig an en hund som är mer egensinnig och där det kommer att vara klurigare för dig att lista ut hur du ska få hunden att dra åt samma håll som dig?

I det här sammanhangen kan det också vara värt att tänka på att vissa hundar tenderar att förstå saker väldigt snabbt (till exempel lära sig att sitta ned när du säger sitt) och komma ihåg det den har lärt sig, medan andra är mer svårlärda och också kan behöva många repetitioner innan det nyinlärda fastnar.

Vad gäller följsamhet och inlärningsförmåga så existerar givetvis stora variationer inom varje hundras, men det är ändå tydligt att vissa hundraser är mycket enklare att träna än andra.

Öppen eller reserverad mot främlingar

Så gott som alla hundar har en nedärvd vakt- och skyddsinstinkt, men hos vissa raser är den mycket starkare än hos andra. En hundras som avlats fram specifikt för att vakta och skydda tenderar att vara mer reserverad mot främlingar.

Pälsvård med mera

Vargar behöver inte hjälp av människan för att hålla pälsen i bra skick, men när det gäller hundar så finns det gott om hundraser som behöver få sin päls fågelhundkammad och borstad ofta. En hund kan också behöva hjälp med att få pälsen klipp och få olika delar av kroppen rengjorda. Hur mycket regelbunden vård som kommer att krävas är viktigt att ta reda på när man väljer mellan olika hundraser och blandraser. Det finns vissa hundraser som i princip fungerar som vargar fortfarande och sköter om sin egen pälsvård.

Värt att tänka på är också att vissa hundar har päls som kräver mycket omvårdnad om man låter pälsen växa ut, men man kan välja att istället hålla hunden kortklippt utan att det är negativt för hunden. Detta gäller dock bara vissa hundraser – många långhåriga hundar bör absolut inte kortklippas (utom av medicinska skäl).

Vissa hundar har låga behov av pälsvård men släpper stora mängder päls när de byter från sommarpäls till vinterpäls och vice versa. Under sådana perioder kan det vara bra att borsta ur pälsen minst en gång per dag för att få bort lösa hår, inte minst för att slippa få hela hemmet nedhårat.

Hälsa

Varje hundras har sina egna styrkor och svagheter när det gäller hälsa.

Exempel på frågor man bör finna svar på innan man väljer en viss hundras:

 • Har hundrasen en nedärvd förhöjd risk för vissa medicinska problem? Det kan till exempel röra sig om ökad risk för höftledsfel, glaukom, hjärtfel eller magomvridning.
 • Har hundrasen ett visst beteende som innebär ökad risk för skada? Vissa hundraser har en ökad risk för att äta sten, hamna i slagsmål, lyckas rymma ut ur inhägnader, etc.
 • Är det stor skillnad mellan olika avelslinjer inom samma hundras? Det kan till exempel vara så att en rasklubb i ett visst land haft ett mycket framgångsrikt avelsarbete som i just det landet har lyckats dra ned förekomsten av ett hälsoproblem som i övrigt är vanligt hos rasen.
 • Finns det några specifika individer som har en förhöjd risk för hälsoproblem? Själva hundrasen Grand Danois har till exempel inte någon särskilt hög förekomst av dövhet, men för helt vita Grand Danois är risken för dövhet mycket hög.

 

För blandraser är det svårare att i förväg veta vilka risker som finns, såvida man inte vet exakt vilka hundraser som korsats för att få fram blandrasen.

Hundens storlek och vikt

Trots att alla tamhundar härstammar från vargen är storleksvariationen inom Canis lupus domesticus enorm. Här hittar vi allt från pyttesmå Chihuahuor och Yorkshire Terrier till enorma Grand Danois och Irländska Varghundar. Det är inte bara storleken som varierar utan även vikten, och det är inte säkert att hunden med den högsta mankhöjden är den som väger mest.

Några punkter att tänka på när man väljer hundras:

 • Är det viktigt att jag orkar lyfta min hund?
 • Om jag har två hundar, är det viktigt att jag klarar av att lyfta upp och hålla båda samtidigt? Att lyfta upp en Golden Retriever är inte riktigt samma sak som att försöka lyfta upp och bära två Golden Retrievers samtidigt.
 • Är det viktigt att jag är rent fysiskt kan hindra hunden från att slita sig lös eller dra iväg med mig medan jag koppeltränar den? Tänk på att storlek inte är det enda som avgör en hunds styrka, samt att valpar är mindre starka än fullvuxna hundar av samma ras.
 • Är det viktigt att hunden får plats i en väska, till exempel under resor i kollektivtrafiken? Hur påverkar hundens storlek reglerna (och kostnaderna) för flygresor med hunden?
 • Ska hunden / hundarna transporteras i bil? Hur stor är bilen?
 • Är det viktigt att hunden är stor nog för att inbrottstjuvar och liknande ska ha respekt för den?
 • Vilka hälsorisker innebär hundens konfiguration för hunden? (Väldigt stor, väldigt liten, väldigt tung, osv.)
 • En hunds storlek kan, tillsammans med andra faktorer, påverka hur pass avslappnad den är tillsammans med småbarn.En liten hund som kan lyftas upp blir lättare rädd än en större hund. En större hund är troligare att försiktigt putta bort ett barn eller bara gå därifrån, jämfört med en liten hund som kan känna att den måste bita för att försvara sig. Även om man inte lämnar barn och hundar utan uppsikt så är det roligare för alla parter med en Newfoundland som älskar att vara huvudkudde åt barnen och få sin päls borstad, än med en liten hund som blir jätterädd när ett litet barn ger den en klumpig kram.

Väder

Olika hundraser är olika väl anpassade för värme, kyla, regn, snö, och så vidare. Ju mer tid du har tänkt att hunden ska tillbringa utomhus, desto viktigare blir denna punkt. Vill du ha med hunden på långa skidturer behöver du alltså ta större hänsyn till vädertåligheten än om du kommer att nöja dig med korta promenader när vinterväder råder.

Obs! Vissa hundar med väldigt platt nos drabbas lätt av värmeslag under värmeböljor, och detta kan ske även om de befinner sig i inomhus.

Lagar & Regler

I Sverige har vi (i skrivande stund) inte några rasförbud, men det räcker med att man tar sig över bron till Danmark för att situationen ska se helt annorlunda ut. Om man vill kunna resa utomlands med sin hund kan det alltså vara idé att undvika hundraser och blandraser som är troliga att vara förbjudna.

Tänk också på att även om en viss hundras inte är förbjuden nationellt så kan man ändå stöta på problem med lokala förbud, till exempel ett visst bostadsområde som inte tillåter ”kamphundar” eller ett hotell som bara tillåter vissa sorters hundar.

Tänk framåt

Det är omöjligt att veta hur framtiden blir, men man bör ändå försöka göra någon slags plan för framtiden innan man skaffar hund. Din hund kommer förhoppningsvis att leva med dig i minst 10 år. (Såvida det inte rör sig om en omplaceringshund som redan har börjat komma upp i åren när den kommer till dig.) Om du till exempel bor i en liten lägenhet och vet att du förmodligen kommer att gå upp i arbetstid framöver, skaffa inte en hund som bara mår bra i lägenhet om den tas ut och aktiveras flera timmar per dag – såvida du inte är villig och kapabel att betala någon för att ge hunden extra motion.

Ras är inte den enda variabeln

När man väljer hund är det viktigt att komma ihåg att hundens ras inte är den enda variabeln.

 • Kön kan spela roll både för temperament och för hur stor och tung hunden beräknas bli.
 • Kastrering kan påverka hundens temperament.
 • Valpar, unghundar, vuxna hundar och gamla hundar tenderar att sinsemellan ha olika temperament och behov. En person som inte klarar av att aktivera en 4-årig English Springer Spaniel tillräckligt kan visa sig vara den perfekta nya ägaren för en gammal Springer Spaniel som behöver omplaceras på sin ålders höst.
 • För vissa hundraser är variationen inom rasen extra stor. Som exempel kan nämnas rasen Belgisk Vallhund, där varianten Malinois behöver mycket mindre pälsvård än de övriga tre sorterna.Hos vissa hundraser har aveln delats upp i två linjer: en linje där hundarna fortfarande avlas med inriktning på att vara brukshundar (jaga, valla, vakta, etc) och en annan linje som fokuserar på att ta fram sällskapshundar.Det kan också vara så att vissa rasspecifika hälsoproblem är mycket ovanligare i ett visst land eller geografiskt område – ofta för att det finns en rasklubb där som aktivt har arbetat för att identifiera anlagsbärarna och få bort dem ur aveln.

Hur ser ditt nätverk ut?

Om det skulle hända något som gör att du under en period inte kan ta hand om din hund själv, vem kan ta hand om den då? Om man väljer en hundras som till exempel är stor, stark och väldigt energisk innebär detta förmodligen att det finns färre personer i ens nätverk som klarar av att vara hundvakt. Det samma gäller om man väljer en hundras som är känd för att inte gå bra ihop med andra hundar, eller en hundras som ständigt kommer att se hundvaktens katt som ett bytesdjur, eller en hundras som innebär tidskrävande pälsvårdsrutiner, och så vidare.

Alla hundraser har sina egna fördelar och nackdelar ur den här synvinkeln, och hur ditt personliga nätverk ser ut spelar förstås också roll. Har du en massa jägarkompisar som gärna tar med din hund ut i skog och mark? Eller känner du någon som har både tid och lust att pyssla om din hunds päls när du har fått förhinder?

Givetvis ska man inte välja bort favoritrasen bara för att den är lite mer krävande än genomsnittshunden, men det kan ändå vara värt att fundera lite kring den här frågan redan från början – innan behovet av hundvakt uppstår. Om man till exempel vet om att man då och då kommer att behöva ha sin hund hos en hundvakt eller på hundpensionat – till exempel för att man reser i sitt arbete eller för att man har något underliggande hälsoproblem – underlättar det att välja en hundras som inte har några särskilda behov utöver det vanliga.

Självklart är det inte bara ras som spelar roll för hur pass enkelt det är att hitta en lämplig hundvakt. Individuella variationer och hur du tränar hunden kommer också att spela stor roll. Man kan till exempel se till att hunden socialiseras med många olika hundar av olika storlek, ras och kön för att minska risken för att den ska bete sig aggressivt mot andra hundar i framtiden.