Utfordra din hund

Precis som för oss människor är det idag vanligt att svenska hundar äter för mycket och rör på sig för lite, samt att kosten innehåller många ”tomma kalorier” som inte tillför några viktiga näringsämnen utan bara är där som bukfylla eller för att smaka gott.

hundmatEn hund som är överviktig löper ökad risk för många olika åkommor, bland annat diabetes, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, leversjukdom och ledproblem. Immunförsvaret kan försämras vilket ger nedsatt skydd mot angrepp av bakterier, virus, parasiter, etc.

Stora hundraser har även som normalviktiga en ökad risk för förslitningsskador och till exempel höftledsproblem eftersom deras leder måste bära upp deras rejäla tyngd. För dem är det extra viktigt att inte få en massa extra fett på kroppen som ökar pressen på lederna ytterligare.

Är min hund fet?

Hundar är väldigt olika i kroppsbyggnad, både mellan olika hundraser och mellan olika individer inom samma hundras / blandras. Det är därför svårt att ge några generella råd om vad som utgör hälsofarlig fetma hos en hund. Det är bättre att man som hundägare konsulterar en veterinär eller tar kontakt med hundens rasklubb för att få mer handfasta råd rörande den individuella hunden. För renrasiga hundar kan den vikt som anges i rasbeskrivning användas som vägledning, men tänk på att muskler väger mer än fett. Två hundar som väger exakt lika mycket kan ha väldigt olika fettprocent.

färskmatEn tumregel säger att revben hos en hund ska kännas men inte synas. Detta innebär att du enkelt ska kunna känna din hunds revben med fingrarna, men revbenen ska inte synas tydligt eftersom detta är en indikation på att hunden är för mager. Denna tumregel måste givetvis användas med förnuft. En hund med fluffig päls kan vara hälsofarligt avmagrad utan att man kan se revbenen, samtidigt som det finns hundraser som har en benägenhet att ha några av revbenen synliga under huden trots att de får alla sina näringsbehov uppfyllda. Åldern på hunden spelar också in här, för vissa valpar skulle det vara hälsofarligt att försöka göda upp dem så att revbenen inte syns, helt enkelt för att de använder den energi de får till att växa sig större snarare än till att lagra in fett över revbenen. Istället är det lagom mängd mat och lagom mängd fysisk träning som gäller för att de ska få en hälsosam kroppskonstitution.

Ämnesomsättningsfel

Hundar kan drabbas av ämnesomsättningsfel som gör att man som hundägare måste vara ännu striktare med vad hunden får att äta och hur mycket den motioneras för att den inte ska drabbas av övervikt. Detta är dock ovanligt – en majoritet av alla överviktiga hundar i Sverige har inte något ämnesomsättningsfel.

Kastrering

Efter att en hund kastrerats kan det hända att man måste dra ned på dess matintag och öka på motionen för att förhindra att hunden blir överviktig. Efter en kastreringen bör man därför som hundägare vara extra uppmärksam på hundens vikt så att man kan gripa in direkt om den börjar röra sig uppåt.

Äldre hundar

En hund som börjar bli gammal brukar få minskat energibehov. Man kan därför behöva dra ned på maten för att förhindra att den blir överviktig.

Ändrad livsstil

Om en hund som brukade vara mycket aktiv fysiskt får minskade möjligheter till detta behöver man vanligen justera kosten eftersom hunden nu gör av med mindre energi. Detta kan man till exempel se hos jakthundar som brukade jaga mycket och även hänga med på andra strapatser i skog och mark, men som nu – till exempel på grund av skada eller ålder – har pensionerats från sådan sysslor och tillbringar mer tid med att ta det lugnt hemmavid.

Inget jag gör fungerar!

nyttig hundmatOm din vuxna hund fortsätter att gå upp i vikt trots att du justerat kosten och ökat på motionen kan ett besök hos veterinären vara motiverat. Det samma gäller om du har problem med att få en överviktig hund att minska i vikt trots att du vidtagit lämpliga åtgärder.

Veterinären kan kontrollera om det finns något underliggande hälsofel som påverkar vikten, och en undersökning av hunden kan också ge dig information om hur pass hårt du kan motionera hunden. För hundar som har ont i lederna är vattengympa en bättre motionsform än sådant som lägger mycket press på lederna.

Veterinären kan också rekommendera ett bantningsfoder som passar för din hunds behov och ge individuellt anpassade råd för exakt hur mycket av bantningsfodret som hunden ska få äta varje dag. Det är viktigt att varken svälta eller övergöda hunden, och en gradvis förändring är vanligen att föredra framför plötsliga viktras.