Träna med din jakthund

Alla jägare vet att en vältränad jakthund kan vara helt ovärderlig när det är dags att jaga. Hunden kan leda jägaren till sitt byte eller driva bytet mot jägaren. Hundens exakta uppgift varierar betydande beroende på vilken typ av jakt som hunden används för. En grythund, fågelhund eller älghund måste alla ha mycket olika kvalitéer för att vara bra på sitt jobb. Det finns dock en faktor som förblir lika viktig oavsett vilken typ av jakt man ägnar sig åt. Hur väl hunden och hundföraren förstår varandra. Det spelar ingen roll hur bra en jägare eller en hund är. Om de inte arbetar bra tillsammans så kommer årets jakt inte att fungera bra.

Detta kan låta som en självklarhet för de flesta jägare men sanningen är att alltför många jägare glömmer bort detta och ger inte sin hund chansen att visa vilken bra jakthund den verkligen kan vara. På denna sida kommer vi därför att gå igenom några saker som man bör tänka på som en del av sin vardagliga interaktion med sin hund. Det handlar inte om saker man bör göra varje dag men det är saker som man göra regelbundet.

Ha roligt

Det är tyvärr alltför vanligt att det känns som ett jobb att träna sina hund. Något som man egentligen inte har tid med. På samma sätt så kan det kännas tråkigt för din hund att träna. Detta är extra sant om man som ägare inte tycker om det. Det är därför mycket viktigt att man kommer ihåg att ha roligt med sin hund då och då. Detta kan vara en del av träningspassen eller något man gör vid helt andra tidpunkter. Oavsett när man gör det är det viktigt att man väljer att göra något som både du och din hund tycker är roligt att göra. Något som får er båda på bättre humör och låter er prestera bättre under träningen.

Återanknytning innan jag

Om det har varit ett tag sedan du och din hund senast jagade så är det en mycket bra ide att gå igenom träningen igen innan man ger sig ut i skog och mark igen. Detta gör det inte bara lättare för hunden att komma ihåg vad som förväntas av den utan det låter också dig och din hund att komma i bättre synk igen. Något som ger bättre resultat under jakten. Detta är speciellt viktigt med mycket unga hundar som inte varit på många jakter tidigare och för lite äldre hundar som inte längre är så starka och smarta som de en gång var.

Träna innan du prövar nya jaktmetoder

Om du vill pröva något nytt när du jagar såsom att närmare dig villebrådet från en annan vinkel, skjuta från ett annat avstånd, byta vapen, jaga ett nytt byte etc så är det mycket viktigt att du går igenom detta vid träning med hunden innan du börjar använda tekniken i skogen. Detta kanske inte krävs vid små ändringar i din teknik men om du gör några större ändringar så kan det kräva att hunden agerar på ett annat sätt och du kan inte begära att hunden skall förstå detta på egen hand utan du måste träna den för att den skall kunna hjälpa dig i skogen.

Säkerheten först

Det absolut viktigaste att tänka på i sin träningsrutin ät att hundens och din säkerhet alltid måste komma först. Träna inte hunden för hårt utan låt den få vila regelbunden. Den bör alltid få minst två dagars vila varje vecka. Det kan också vara bra att ge hunden lite extra fet och protein i sin kost dessa dagar för att hjälpa den att återhämta sig bättre.

Ännu viktigare är dock att du aldrig utsätter en jakthund för en situation som den inte är redo för. Om du inte känner dig säker på om hunden är redo för en viss typ av jakt än eller ett visst jaktpass i annorlunda terräng än den är van vid så är det bättre att lämna den hemma än att riskera dess hälsa. Låt hunden bekanta sig med den nya typen av terräng i en träningssituation innan du placerar den i live jakt. Riskera aldrig hundens hälsa. Om något trots allt händer så är det viktigt att komma ihåg att ditt medlemskap i Svenska Jägarförbundet innehåller en försäkring som täcker visa typer av skador.  Du bör dock  även ha en privat hundförsäkring.

På samma sätt som att det är viktigt att ingen som saknar jägarlicens får jaga är det viktigt att ingen hund som inte är redo får jaga. Om inte alla, djur och människor, som deltar i jakten vet exakt vad de gör så ökar skaderisken för alla. Inte minst hunden själv och vi bör aldrig utsätta våra hundar för onödiga hälsorisker.