Att köpa en valp

Välj en hund som passar dig

valpar norsk älghundIstället för att välja ras på slentrian eller låta sig svepas med av vilka hundraser som är trendiga just nu bör man sätta sig ned och bena ut vilka önskemål man har och sedan kontrollera vilka hundraser som bäst uppfyller de önskemålen. Vad har du att erbjuda en hund och vad vill du att en hund ska ge dig?

Att köpa en rasren hund gör det enklare att förutsäga hur hunden kommer att bli som vuxen, till exempel vad gäller storlek, pälsvårdskrav och temperament. När det gäller blandraser är det knepigare, särskilt om man inte mycket om hundens härstamning. Köper man en blandrashund där både mamman och pappan är rasrena hundar med stamtavla så vet man ju en hel del om ursprunget, köper man däremot en blandrashund där föräldrarna är okända eller själva blandraser blir situationen mer av ett chanstagande.

Uppfödare

Att välja rätt uppfödare är viktigt av många olika skäl. Det är uppfödaren som avgör vilka hundar som ska paras med varandra, och uppfödaren har också ett stort inflytande på hur tiken tas omhand under dräktigheten och hur valparnas första tid i livet blir. En bra uppfödare kan också vara ett stöd för dig som hundägare, eftersom uppfödaren har stor erfarenhet av just den här hundrasen och känner valpens närmaste släktingar.

Vissa uppfödare har en viss inriktning inom rasen, det kan till exempel handla om att de har etablerat sig som uppfödare av särskilt skickliga jakthundar eller ovanligt lugna Chihuahuor.

Man bör inte stressa och välja uppfödare baserat på vem som råkar ha en valpkull till salu precis just nu. En hund som ska vara en del av din familj många år framöver är värd att vänta på.

valpar

När kan jag hämta hem valpen?

Det är viktigt att inte skilja valpen från tiken och kullsyskonen för tidigt. Att valpen slutat dia innebär inte att den är redo att lämna boet. Åtta veckors ålder är ett bra riktmärke. Då har valpen hunnit få viktig social träning med mamma och syskon.

Köpeavtal

Se till att få ett skriftligt köpeavtal när du köper valp. Om säljaren bara vill lämna ett kvitto på betalning eller lovar att skicka köpeavtalet senare bör man dra öronen åt sig.

Ett köpeavtal bör bland annat reglera vad som menas med dolda fel och vad som händer om valpen visar sig ha ett eller flera dolda fel. Vad händer till exempel om valpen du haft hemma i några veckor visar sig ha ett allvarligt medfött hjärtfel?

Om du köper din hund från en hunduppfödare som är ansluten till Svenska Kennelklubben (SKK) är denne förpliktigad att använda sig av något av SKK:s standardavtal för hundköp, utan ändringar eller tillägg.

Valpbesiktningsintyg

När du hämtar valpen, kräv att få ett valpbesiktnings­intyg som fyllts i av den veterinär som undersökt valpen. Ju färskare valpbesiktningsintyg desto bättre, eftersom varje vecka i en liten valps utveckling är av så stor betydelse. Man bör inte godta valpbesiktningsintyg som är äldre än en vecka.

Vaccinationer innan avlämning

I Sverige är det vanligt att uppfödaren låter vaccinera valpen mot valpsjuka, parvovirus och den smittsam leverinflammationen HCC vid ungefär 7 veckors ålder. Det finns dock uppfödare som föredrar att valparna får bli lite äldre än så innan de vaccineras första gången och det behöver inte vara något fel i det. Det viktiga är att du som valpköpare får veta vad som gäller och får ett vaccinationsintyg om det är så att valpen har vaccinerats. Utan intyg finns inget bevis för att valpen faktiskt har vaccinerats, och den veterinär du tar valpen till kan behöva börja om med vaccinationsprocessen för att vara på den säkra sidan.

ID-märkning och registrering

Svensk lag stipulerar att alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. I registrerat ska bland annat finnas information om vem som är ägare till hunden.

Hunduppfödare som är medlemmar av Svenska Kennelklubben måste enligt klubbens regler se till att valpen id-märks med mikrochip eller tatuering innan den säljs och de ska också ge dig en ägaranmälningsblankett. Köper du av en uppfödare som inte är medlem av SKK kan det hända att hunden inte är id-märkt och att du därför själv måste ombesörja detta.

  • Id-märkning och registrering ska ske innan hunden har hunnit bli 4 månader gammal.
  • Om du köper en hund som är äldre än 3 månader och som saknar id-märkning och/eller registrering måste du åtgärda detta inom 4 veckor räknat från köpedagen.
  • Om du köper hund som redan är id-märkt och registrerad ska du anmäla till Jordbruksverket att du är den nya ägaren.

Vuxna omplaceringshundar

För många som börjar tänka på att skaffa hund är det självklart att det är en liten valp som ska införskaffas, man tänker inte ens på att det finns något alternativ. Vi vill därför passa på att lyfta fram att det finns gott om vuxna hundar i Sverige som av olika anledningar behöver ett nytt hem.

Det finns en utbredd missuppfattning om att en omplaceringshund är en hund som levt ett hårt liv med stora trauman och att man som ny ägare måste ha särskilda kunskaper och färdigheter för att kunna rehabilitera den. Detta stämmer givetvis på en del av de vuxna hundar som behöver ett nytt hem, men det finns också många som levt hela sina liv som helt vanliga familjehundar. Det kan till exempel handla om att deras husse eller matte har dött eller har blivit svårt sjuk, och att hunden därför behöver ett nytt hem. Att någon i familjen utvecklat en allvarlig allergi är en annan vanlig anledning till att man letar efter ett nytt hem åt hunden.

Seriösa organisationer som hjälper hundar att hitta nya hem anstränger sig för att hundarna ska passa så bra ihop med sina nya ägare som möjligt. Om du till exempel inte har haft hund tidigare kan de hjälpa till med att ge förslag på hundar som lämpar sig för förstagångsägaren.